با پزشکان

دکتر امیر حسن محبوبی

فلوشیپ فوق تخصصی اورولوژی اطفال

دکتر محمد آذرفر

پزشک تغذیه کلینیکی و متابولیسمی

خواص تغذیه‌ای و درمانی انجیر

خواص تغذیه‌ای و درمانی انجیرانجیر همان میوه‎ای است که در قرآن به آن قسم خورده شده است. انجیر میوه‌ای مقوی و شیرین است. در عربی آن را تین و در انگلیسی آن را FIG می‎نامند. در این مقاله قصد داریم خواص تغذیه‌ای و درمانی انجیر را برای شما بیان کنیم. این میوه دارای خواص زیادی است و بسیاری از ائمه نیز پیرامون مصرف آن حدیث دارند.

درخت انجیر دارای برگ‌های پنجه‌ای و به رنگ سبز خاکستری است که بلندی آن تا شش متر هم می‌رسد و چون اصلا در برابر سرمای شدید مقاومت ندارد، در مناطق معتدله و گرمسیر رشد می‌کند.

درخت انجیر بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است و از غرب آسیا به عربستان ، سوریه و فلسطین اشغالی برده شده است.

معمولا از سال چهارم درخت انجیر شروع به میوه دادن می‌کند و تا بیست سالگی قادر است تا میوه دهد.

 

ارزش غذایی انجیر

انجیر، قند بالایی دارد. نیمی از انجیر خشک را قند تشکیل می‌دهد. علاوه بر این انجیر دارای پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.

انجیر سرشار از فیبر غذایی می‌باشد. لیگنین نوعی فیبرغذایی غیرمحلول است که به وفور در انجیر یافت می‎شود. این فیبر در جلوگیری و رفع یبوست نقش بسیار مهمی دارد.

انجیر دارای فیبر غذایی است و علاوه بر آن منبع غنی برای منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.

دیگر خواص غذایی انجیر عبارتند از :
۱- امکان مصرف انجیر در رژیم های غذایی خاص نظیر رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه‌ای وجود دارد.
۲- انجیر فاقد سدیم و چربی است و دقیقا همچون میوه‌های دیگر بدون کلسترول است.
۳- ۴۰ گرم انجیر تازه یا ربع یک لیوان انجیر خرد شده برابر با یک واحد میوه است.
۴- ۱/۵ عدد انجیر خشک دقیقا برابر با یک واحد میوه یا ۱۵ گرم کربوهیدرات است. کربوهیدرات موجود در انجیر متشکل از گلوکز و فروکتوز است.
۵- انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد و هر واحد انجیر می‎تواند ۲۰ درصد نیاز روزانه را فراهم کند که این مقدار بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک است.
۶- انجیر در مقایسه با دیگر میوه‌ها املاح زیادی دارد. ۴۰ گرم انجیر تازه حاوی ۲۴۴ میلی گرم پتاسیم (معادل ۷ درصد نیاز روزانه)، ۵۳ میلی گرم کلسیم (معادل ۶ درصد نیاز روزانه) و ۲/۱ میلی گرم آهن (معادل ۶ درصد نیاز روزانه) است.
 

خواص درمانی انجیر

از دیدگاه طب قدیم ایران، انجیر گرم و تر است .
انجیر باعث افزایش تعریق بدن می‎شود .

انجیر ادرار آور است. اگر ترشح ادرار کم باشد، برای بهبود آن می‎توان انجیر مصرف کرد. مصرف انجیر موجب ازدیاد آن می شود .
انجیر حرارت بدن را کاهش می‌دهد .
انجیر دارای خاصیت چاق کنندگی است و برای کسانی که قصد دارند وزن اضافه کنند بسیار مفید است. برای آن که با انجیر بتوانید وزن اضافه کنید، آن را با شیر مخلوط کرده و در میان غذاها میل کنید.

انجیر (تازه یا خشک) موجب رفع یبوست می‎شود و برای تمیز کردن روده بزرگ و رفع یبوست یکی از بهترین میوه‌ها است . در گذشته برای از بین بردن یبوست از شربت انجیر استفاده می‌کردند .

برای درمان ناراحتی‌های سینه نیز انجیر مفید است به این صورت که حدود ۲۰ گرم از خرما، عناب، انجیر خشک و مویز را با هم آسیاب کنید. سپس این پودر را با یک لیتر آب می‌جوشانند تا حجم آن به یک دوم حجم اولیه برسد. از این جوشانده به اندازه سه فنجان در روز مصرف کنید .

جوشانده انجیر خشک برای بهبود التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، ذات الجنب، سرخک، مخملک و آبله مفید است .

برای درمان سرماخوردگی بسیار جوشانده غلیظ انجیر خشک مفید است و غرغره کردن موجب تسکین گلودرد می‎شود.
 

خواص تغذیه‌ای انجیر

قهوه‌ی انجیر برای درمان سیاه سرفه ، برونشیت و ذات الریه مفید است. نحوه درست کردن این قهوه به این صورت است که انجیر خشک را ابتدا بو می‌دهند و بعد آن را آسیاب می‌کنند تا بصورت پودر درآید .

انجیر موجب تقویت دستگاه هاضمه می‌شود .
انجیر برای درمان سوء هاضمه مفید است .

برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است، سوپ انجیر مفید است و بسیار مقوی است. برای طبخ سوپ، انجیر نرسیده را همراه با گوشت بپزید .

برای درمان ورم گلو نیز انجیر موثر است. برای بهره مندی از خواص این میوه، ۵۰ گرم انجیر زرد را در ۵۰۰ گرم شیر ریخته و مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بماند. سپس آن را غرغره کنید و مقدری از آن را نیز بنوشید. می توانید آن را همراه با عسل هم شیرین نموده و میل کنید .

اگر انجیر خشک را در شیر بجوشانید برای بهبود و درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان به شدت موثر است .

برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه یکی از داروهای بسیار موثر است. مصرف این مخلوط موجب دفع سموم مختلف از بدن شده و درد را تسکین و بهبود می‎دهد.

برای درمان یبوست نیز انجیر توصیه می‎شود. برای این منظور از انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر استفاده نمایید.

مصرف انجیر همراه با میوه های دیگر هم خوب است اما در این باره باید بدانید که انجیر با میوه‌های اسیدی نظیر پرتقال و گریپ فروت ناسازگار است .
بعضی افراد به شدت قند خونشان پائین می‌آید و ناگهان دچار احساس ضعف می‌شوند، برای این افراد نیز مصرف انجیر را توصیه می‎کنیم تا در این حالت میل کنند. زیرا قند موجود در انجیر به سرعت در روده کوچک جذب می‌شود.

برای افزایش نیروی جنسی، خوردن انجیر موثر است.
استفاده از ضمادی از انجیر خشک با آرد جو و گندم برای برطرف کردن ورم بناگوش و دمل‌ها، مفید است. این ضماد را تهیه کرده و روی ورم دمل بگذارید .

برای درمان سینه درد، دم کرده انجیر با شنبلیله مفید است .
برای درمان ورم طحال، انجیر را به مدت ۹ روز در سرکه بخیسانید و هر روز پنج عدد از آن را با سرکه میل کنید .

انجیر خاصیت ضد سرطانی دارد.
انجیر برای درمان بیماری‌های پوستی موثر است .

از انجیر مربا و کمپوت تهیه کنید و برای درمان یبوست مصرف کنید، علاوه بر این می‎توانید ۳ یا ۴ انجیر تازه را چهار قطعه کرده و در نیم لیتر شیر بجوشانید تا بپزد و سپس آن را همراه با ۱۲عدد کشمش صبح هنگام و در حالت ناشتا میل کنید.

انجیر بسیار آسان هضم می‎شود و مصرف آن برای بچه ها و اشخاصی که از بستر بیماری برخاسته اند و در دوران نقاهت هستند توصیه می‎شود.

انجیر به دلیل وجود دانه‌های ریز در آن، برای تقویت معده و روده موثر است، ولی برای افرادی که دارای کبد ضعیف هستند زیان آور است.
انجیر به دلیل دارا بودن پتاسیم، برای سلامتی کودکان ضعیف و کم خون و بی‌اشتها موثر است.

اگر انجیر و عسل را به طور مساوی با هم مخلوط نمایید و بخورید، جهت زخم معده بسیار مفید است.
انجیر دارای پتاسیم است، به همین دلیل درجه قلیائیت بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.

برای تسکین دردهای گلو و سرفه، شربت انجیر موثر است.
 

نظر پیامبر و امامان در مورد خواص انجیر

رسول گرامی اسلام (ص) درباره خواص انجیر موارد زیر را بیان کرده‎اند و مسلمانان را به مصرف آن ترغیب کرده‌اند :

– انجیر میوه‌ای بهشتی است که از بروز بواسیر جلوگیری می‌کند.
– انجیر درمانی برای نقرس است.

– انجیر، قوای جنسی را زیاد می‌کند و رطوبت و سردی را که باعث کاهش نیروی آمیزش است، را از بین می‎برد.

حضرت علی (ع) درباره خواص انجیر می فرمایند : برای باد قولنج انجیر مفید است. در روز از آن زیاد بخورید ، ولی در شب کمتر انجیر بخورید.

امام محمد باقر (ع) نیز در در حدیثی فرمودند:

بر کبد “حزقیل” پیامبر زخمی ایجاد شد که بسیار دردناک بود. خداوند به او وحی کرد که شیره انجیر را بگیر و بر سینه خود بمال. او نیز این کار را انجام داد و درمان شد.

در حدیثی از امام رضا (ع) چنین آمده است که :

بوی بد دهان با مصرف انجیر رفع می‎شود؛ هم چنین انجیر موجب استحکام استخوان می‎شود؛ باعث رویش مو می شود ؛ موجب تسکین و بهبود درد می‎شود و با وجود انجیر دیگر به دارو نیازی نیست.
 

مضرات انجیر

مصرف انجیر برای کبدهای ضعیف خوب نیست و آنهایی که کبدشان ضعیف است، بهتر است انجیر را با گردو مصرف کنند.
افراط در مصرف انجیر منجر به نفخ شکم و اسهال می‌شود و برای چشم نیز ضرر دارد .

انجیر برای افرادی که دچار بیماری قند هستند، مضّر است.
انجیر برای افرادی که دچار اختلال معده و روده هستند، مضّر است.

افراط در مصرف انجیر، برای معده و چشم مضر است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.

 

تهیه دسر با انجیر

۲۴۰ گرم انجیر را با یک سوم لیوان آب یا آب میوه، در مخلوط کن بریزید و با هم مخلوط کنید تا پوره انجیر به دست آید. از پوره انجیر می توانید به عنوان یک جایگزین خوب برای چربی و یک شیرین کننده در سفره غذایی شما است.

 

خرید و نگهداری انجیر

در خرید انجیر توجه کنید که تازه باشد و پوست آن صاف باشد. اگر بوی ترشیدگی می‌داد، از خرید آن خودداری کنید، زیرا این بوی ترشیدگی نشان می‌دهد که قندی که در انجیر وجود دارد تخمیر شده و میوه آن خراب است.

حتما انجیر تازه را در یخچال نگهداری کنید، اما برای نگهداری انجیر خشک فرقی ندارد در یخچال یا در هوای اتاق نگهداری شود. البته باید در یک ظرف یا بسته بندی بدون هوا و رطوبت نگه دارید تا بتوانید برای چندین ماه آن را نگه دارید.

[تعداد: 2    میانگین: 4.5/5]
تاریخ: ۸ شهریور ۱۳۹۵

دیدگاه‌های شما

اولین نفری باشید که دیدگاه می‌گذارد

اطلاع از
avatar

wpDiscuz
داغترین مطالب

جهت عضویت در خبرنامه چیدنی لطفا نام و آدرس ایمیل خود را وارد نمایید.