با پزشکان

دکتر محمد آذرفر

پزشک تغذیه کلینیکی و متابولیسمی

دکتر امیر حسن محبوبی

فلوشیپ فوق تخصصی اورولوژی اطفال

خواص برخی مواد غذایی مهم – بخش ۲

با بخش دوم مقاله با موضوع «خواص برخی مواد غذایی مهم» همراه ما باشید:

برگ ‌بو

برگ ‌بو:

برگ ‌بو دارای مواد معدنی و ویتامین‌های بسیاری است که برای سلامتی انسان ضروری می‌باشد. برگ بو دارای ویتامین سی می‌باشد و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، لذا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود زخم و اثرات ویروسی می‌شود و همچنین کمک به حذف رادیکال‌های آزاد مضر بدن می‌کند. این ادویه به علت دارا بودن آلفا و بتا پینن، لیمونن، اوژنول و … خاصیت ضدعفونی کنندگی و ضد سرطانی دارد. برگ‌های تازه این گیاه مقدار قابل توجهی اسید فولیک دارد و می‌تواند در جلوگیری از نقص لوله عصبی در نوزاد کمک کند. به علت دارا بودن ویتامین آ برای بینایی، پوست، جلوگیری از سرطان ریه و سرطان حفره دهان مناسب است. این ادویه در واقع یک منبع بسیار خوب از بسیاری از ویتامین‌ها مانند نیاسین، پیریدوکسین، اسید پانتوتنیک و ریبوفلاوین است. گروه ویتامین B موجو در برگ بو به سنتز آنزیم، عملکرد سیستم عصبی و تنظیم متابولیسم بدن کمک می‌کند. علاوه بر آن منبع خوبی از مواد معدنی مانند مس، پتاسیم، کلسیم، منگنز، آهن، سلنیوم، روی و منیزیم است که پتاسیم به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می‌کند. منگنز و مس توسط بدن به عنوان کوفاکتور برای آنزیم های آنتی اکسیدان، سوپراکسید دیسموتاز استفاده می‌شود. آهن برای تولید سلول‌های قرمز خون و به عنوان یک عامل مشترک برای آنزیم‌های سیتوکروم اکسیداز ضروری است.
این ماده دارای خاصیت قابض، ادرار آور، محرک بوده و اشتها آور است. دم‌کرده این ماده برای تسکین زخم معده و نفخ و قولنج مناسب است. وجود اسیدلوریک در برگ‌بو به آن خاصیت دفع کنندگی حشرات می‌دهد. از اسانس و دم‌کرده این ماده در داروهای سنتی برای درمان ورم مفاصل، درد عضلانی، برونشیت ، آنفولانزا و آرامش اعصاب استفاده می‌شود.

 

طرز تهیه دم کرده برگ‌بو:

۲۰ تا ۳۰ گرم برگ ‌بو خشک و یا تازه را در یک لیتر آب جوش به مدت ۱۲ دقیقه دم کنید، سپس آن را صاف کرده و با عسل شیرین سازید. برای درمان بی‌اشتهایی هر روز۱ فنجان پیش از هر وعده غذایی بنوشید. برای درمان برونشیت بعد از هر وعده غذایی ۱ فنجان بنوشید؛ برای تسکین درد معده بعد از غذا ۲ یا ۳ فنجان بنوشید و برای آرامش اعصاب نیز همانند درمان معده از این دم‌ کرده استفاده کنید.

پیاز

پیاز:

پیاز منبع بسیار خوبی از ویتامین سی، B1 و B6، اسید فولیک، کا، بیوتین، کروم، کلسیم و فیبر است. پیاز دارای آنزیم آلیناز می‌باشد که باعث می‌شود، وقتی آن را برش می‌زنیم از چشمانمان اشک سرازیر شود. همچنان دارای فلانوئید هست، فلانوئید همان ماده‌ای است که باعث رنگ سبزیجات می‌شود که باعث خاصیت آنتی اکسیدانی این ماده غذایی بوده و خاصیتی ضد توموری به آن می‌بخشد. پیاز حاوی مقدار زیادی گوگرد است که برای کبد مناسب بوده و علاوه بر آن وجود مقدار بالای گوگرد در این ماده باعث می‌شود تا ترکیب مناسبی برای مواد پروتئینی باشد و همچنین محرک مناسبی برای آمینو اسیدها در مغز و سیستم عصبی است. کورستین موجود در پیاز باعث رقیق شدن خون و کاهش قندخون، کاهش کلسترول، بالا بردن کلسترول HDL (نوع خوب کلسترول) بوده و به دفع لخته شدن خون، مبارزه با آسم، برونشیت، تب یونجه، دیابت، تصلب شرائین و عفونت‌ها کمک می‌کند و همچنین برای مهار سرطان مفید است. علاوه بر این دارای خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی، آنتی بیوتیک و نیز آرام‌بخش است. وجود آمینو اسیدهای خاصی چون متیونین و سیسنئین و … در این ماده باعث می‌شود تا پیاز خاصیت سم‌زدائی از فلزات سنگین داشته باشد. در واقع پیاز قادر به خارج کردن کادمیوم، جیوه و سرب از بدن است. همچنین ویتامین سی موجود در آن نیز باعث خارج کردن آرسنیک، کادمیوم و سرب می‌شود و اینچنین پیاز بدن را از فلزات سنگین پاکسازی می‌کند. مطالعات نشان داده وجود آنتی‌اکسیدان‌ها در پیاز با تاثیر بر کاهش آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد بر DNA سلول‌ها می‌تواند در مقابل سرطان از انسان محافظت کند. در آزمایشات نشان داده شده که پیاز دارای اورگانوسولفور است که این ترکیب غنی نیز خاصیتی ضد سرطانی دارد.

 

خواص برخی از مواد غذایی مهم

 

[تعداد: 0    میانگین: 0/5]
تاریخ: ۱۴ مهر ۱۳۹۴
داغترین مطالب

جهت عضویت در خبرنامه چیدنی لطفا نام و آدرس ایمیل خود را وارد نمایید.